Dry Needling

Dry Needling wordt gebruikt bij het behandelen van triggerpoints. Door middel van een naaldje wordt een spier aangeprikt. De spier raakt op deze manier ontspannen. Dry needling gebruikt een accupunctuurnaald. Dat betekent niet meteen dat dry needling hetzelfde is als acupunctuur. Bij acupunctuur worden gelijktijdig vaak meerdere naalden gebruikt en heeft dit te maken met energiebanen. Dry Needling is juist gericht op “knopen” in spieren die een lokale drukpijn met vaak uitstralingspijn veroorzaken (triggerpoints).

Ontstaan van een triggerpoint
Het ontstaan van een triggerpoint komt meestal door over- of onderbelasting van een spier. Dit kan kan het gevolg zijn van een trauma door een valpartij of ongeval, naast inactiviteit zoals bankhangen en tv kijken. Daarnaast kunnen mentale processen als stress, emoties en vermoeidheid triggerpoints veroorzaken.

Het lastige is dat triggerpoints opgelopen in het verleden, later klachten kunnen gaan veroorzaken. Voorbeeld: je verzwikt je enkel omdat je haastig van de trap afloopt. Dit doet even zeer maar het is verder geen probleem en je loopt gewoon door. Maar een paar jaar later kun je tijdens een bergwandeling hier toch last van krijgen. Dan gaat het triggerpoint van latent naar actief. Vooral repeterende bewegingen waarbij een spier steeds aangespannen blijft, kunnen een latent triggerpoint activeren.

Als een zenuw stelselmatig geïrriteerd wordt, resulteert dit in het ontwikkelen van meerdere triggerpoints omdat het motorische eindplaatje overbelast wordt. Denk hierbij aan een hernia en andere aandoeningen waarbij een zenuw overprikkeld wordt. De pijn kan dus zowel door de hernia als door een triggerpoint veroorzaakt worden.

Daarnaast kunnen triggerpoints ontstaan door disfunctionerende organen die signalen afgeven naar het spierweefsel. Andersom komt ook voor, triggerpoints in spieren kunnen klachten geven die orgaanpijn simuleren. Samenvattend kun je dus stellen dat er directe (overbelasting, spiervermoeidheid, zenuwdisfunctie en trauma) en indirecte (andere triggerpoints, organen, gewrichten en emoties) oorzaken zijn waardoor triggerpoints kunnen ontstaan.